Warzywa i owoce to podstawa zdrowej, zrównoważonej diety. Warzywa są roślinami bogatymi w substancje odżywcze, witaminy, fitofenole i antyoksydanty. To dlatego regularne spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych i wpływa nawet na długość życia. Nie wszystkie warzywa są jednak sobie równe i warto znać te zdrowe warzywa i owoce.
Zdrowe warzywa
Zdrowe warzywa to te, które zawierają mało pustych kalorii, a dużo innych, ważnych dla człowieka składników odżywczych. Naukowcy obliczyli, które warzywa i owoce należą do tej grupy. Pierwsze miejsce zajęła tutaj rukiew. To mało popularne warzywo często rośnie dziko w zbiornikach wodnych w kraju. Otrzymało ono ocenę 100/100, jeżeli chodzi o stosunek wartości odżywczej do kaloryczności. Już tylko niewielka porcja tego warzywa zaspokaja zapotrzebowanie na większość witamin i składników mineralnych. Warto sprawdzić jakie warzywa można wykorzystać podczas grillowania.
Do zdrowych warzyw zalicza się także różnorodne warzywa kapustne, ale nie tylko. Tylko w niewielkim stopniu są one mniej zdrowe, od rukwi. Te zdrowe warzywa to kapusta chińska, botwina, czyli zielenina buraka liściowego, szpinak, cykoria, sałata, ziele pietruszki, ziele rzepy, jarmuż a nawet ziele mniszka lekarskiego. Wszystkie one bogate są w substancje odżywcze, a jednocześnie zawierają mało kalorii. Możemy spożywać je w dużych ilościach i korzystać z ich dobroczynnego wpływu.
Ile jeść zdrowych warzyw?
Warto jeszcze zastanowić się, ile zdrowych warzyw powinniśmy spożywać. Większość oficjalnych zaleceń dietetycznych mówi o przynajmniej pięciu porcjach warzyw i owoców dziennie. To absolutne minimum. Jest to około 400 g tych produktów. Warzywa powinny być możliwie zróżnicowane, czyli najlepiej różnokolorowe. Ciemnozielone warzywa liściaste, które wymieniłem wcześniej, są bogate w substancje odżywcze i należy spożywać je codziennie. W zdrowej diecie nie powinno też zabraknąć czerwonych i pomarańczowych warzyw, bogatych m. in. w beta karoten, czyli prowitaminę A. Te zdrowe warzywa to czerwona papryka, dynia, marchew czy pomidor. Jedzmy przynajmniej jedną porcję tych czerwonych warzyw dziennie.
Zdrowe warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdej zrównoważonej diecie w dużej ilości.