Bataty faszerowane botwinką oraz sałatką – szybki i łatwy przepis

Z batatami (jedna z odmian ziemniaków) możemy przygotować naprawdę interesujące dania, pożywne przekąski.

Do przygotowania faszerowanych batatów potrzebne nam będą takie składniki

  • 6 pokaźnej wielkości batatów (każdy ważący nieco ponad 250 g) wyszorowanych oraz osuszonych,
  • sól,
  • 32 g rozpuszczonego masła;

Farsz do batatów

  • drobno posiekana szalotka,
  • drobno posiekany ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 260 g starannie opłukanej botwinki (łodygi powinny być pokrojone w 2 centymetrowe kawałki),
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • świeżo starta gałka muszkatołowa;

Sałatka do faszerowanych batatów

  • 275 g przekrojonych kolorowych pomidorów,
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w talarki,
  • zielona ostra papryczka pokrojona w krążki,
  • czerwona papryka typu „ramiro” pokrojona w cienkie krążki,
  • miąższ niedużego awokado pokrojony w kostkę,
  • 3,5 łyżki białego octu winnego,
  • sok z 1/2 średniej wielkości cytryny,
  • połowa łyżeczki łagodnej musztardy (na przykład delikatesowej KAMIS),
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • połowa łyżeczki płynnego miodu naturalnego,
  • 2-3 łyżki oliwy;

Składniki na przygotowanie dipu śmietanowego

  •  305 g kwaśnej śmietany,
  • 110 ml słodkiej śmietanki,
  • sól,
  • mielony pieprz biały.

Przygotowanie faszerowanych batatów

Na początek przygotujmy duże kawałki folii aluminiowej, a następnie posmarujmy je masłem, posypmy solą i zawińmy w nie bataty, które w kolejnym kroku należy upiec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 32-42 minut czasu.

Następnie trzeba rozgrzać grill. Szalotkę i czosnek zeszklijmy na oleju, dołóżmy łodyżki botwinki, i składniki smażymy 2-3 minuty czasu, następnie dodajemy liście. Całość przyprawiamy solą, mielonym pieprzem czarnym i wcześniej startą gałką muszkatołową. Znów pomidorki, cebulę, papryki i awokado mieszamy z sosem z octu, w soku wyciśniętego z cytryny, musztardzie a także dodajemy sól, mielony pieprz czarny, miód naturalny oraz oliwę. Wstępnie upieczone bataty w folii aluminiowej kładziemy na 10-11 minut czasu wokół żaru grilla węglowego i od czasu do czasu je obracamy.

Natomiast śmietanę łączymy ze śmietanką, a wymieszane składniki doprawiamy solą i mielonym pieprzem białym. Przyszedł moment otwarcia folii, rozchylamy bataty. Napełniamy je botwiną lub sałatką, albo jednym i drugim według naszych upodobań. Gotową pożywną, gorącą przekąskę podawajmy z wcześniej przygotowanym dipem śmietanowym.

źródło: https://www.porcja.pl/ – kuchnia, kulinaria, przepisy