Z batatami (jedna z odmian ziemniaków) możemy przygotować naprawdę interesujące dania, pożywne przekąski.
Do przygotowania faszerowanych batatów potrzebne nam będą takie składniki
- 6 pokaźnej wielkości batatów (każdy ważący nieco ponad 250 g) wyszorowanych oraz osuszonych,
- sól,
- 32 g rozpuszczonego masła;
Farsz do batatów
- drobno posiekana szalotka,
- drobno posiekany ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 260 g starannie opłukanej botwinki (łodygi powinny być pokrojone w 2 centymetrowe kawałki),
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- świeżo starta gałka muszkatołowa;
Sałatka do faszerowanych batatów
- 275 g przekrojonych kolorowych pomidorów,
- 1 średnia czerwona cebula pokrojona w talarki,
- zielona ostra papryczka pokrojona w krążki,
- czerwona papryka typu „ramiro” pokrojona w cienkie krążki,
- miąższ niedużego awokado pokrojony w kostkę,
- 3,5 łyżki białego octu winnego,
- sok z 1/2 średniej wielkości cytryny,
- połowa łyżeczki łagodnej musztardy (na przykład delikatesowej KAMIS),
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- połowa łyżeczki płynnego miodu naturalnego,
- 2-3 łyżki oliwy;
Składniki na przygotowanie dipu śmietanowego
- 305 g kwaśnej śmietany,
- 110 ml słodkiej śmietanki,
- sól,
- mielony pieprz biały.
Przygotowanie faszerowanych batatów
Na początek przygotujmy duże kawałki folii aluminiowej, a następnie posmarujmy je masłem, posypmy solą i zawińmy w nie bataty, które w kolejnym kroku należy upiec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 32-42 minut czasu.
Następnie trzeba rozgrzać grill. Szalotkę i czosnek zeszklijmy na oleju, dołóżmy łodyżki botwinki, i składniki smażymy 2-3 minuty czasu, następnie dodajemy liście. Całość przyprawiamy solą, mielonym pieprzem czarnym i wcześniej startą gałką muszkatołową. Znów pomidorki, cebulę, papryki i awokado mieszamy z sosem z octu, w soku wyciśniętego z cytryny, musztardzie a także dodajemy sól, mielony pieprz czarny, miód naturalny oraz oliwę. Wstępnie upieczone bataty w folii aluminiowej kładziemy na 10-11 minut czasu wokół żaru grilla węglowego i od czasu do czasu je obracamy.
Natomiast śmietanę łączymy ze śmietanką, a wymieszane składniki doprawiamy solą i mielonym pieprzem białym. Przyszedł moment otwarcia folii, rozchylamy bataty. Napełniamy je botwiną lub sałatką, albo jednym i drugim według naszych upodobań. Gotową pożywną, gorącą przekąskę podawajmy z wcześniej przygotowanym dipem śmietanowym.
źródło: https://www.porcja.pl/ – kuchnia, kulinaria, przepisy