Wpływ owoców oraz warzyw na nasz organizm.

Większość warzyw i owoców ma niską zawartość tłuszczu oraz kalorii.
Warzywa i owoce zawierają wiele składników odżywczych np. potas, błonnik pokarmowy kwas foliowy oraz witaminy A i C
Potas jest bardzo ważny ponieważ wykorzystywany w diecie pomaga na utrzymanie prawidłowego ciśnienia we krwi Warzywa będące źródłem potasu to np. bataty, białe ziemniaki, fasola, pomidory, potrawy z pomidorów.
Błonnik pokarmowy pochodzący z warzyw i owoców pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko choroby serca. Odpowiada też on za prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz przeciwdziała zaparciom. Produkty zawierające błonnik przy mniejszej liczbie kalorii powodują uczucie sytości.
Kwas Foliowy pomaga naszemu organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek we krwi. Kobiety w wieku rozrodczym lub w pierwszych miesiącach ciąży powinny spożywać odpowiednią ilość kwasu foliowego. Zmniejsza to ryzyko powstania u płodu wad rozwojowych.

Owoce i warzywa a chęć schudnięcia

Przy procesie odchudzania spożywajmy warzywa nieprzetworzone oraz kierujmy się zasadą mówiącą o 5 porcjach produktów tego typu dziennie. Do jednej porcji zaliczamy warzywa i owoce pod każdą postacią. Zarówno świeże jak i mrożone oraz te w puszce. Należy unikać owoców i warzyw w wersji suszonej ponieważ nie zapychają one tak jak ich naturalne odpowiedni oraz mają większą kaloryczność. Należy też pamiętać że jeśli chcemy schudnąć to powinniśmy dostarczać mniej składników do organizmu a więcej ich spalać. Przykładowo aby dostarczyć do organizmu 100 kalorii można zjeść jedno jabłko, 7 truskawek oraz jedną mandarynkę o łącznej masie 250g. W dodatku naukowcy zbadali że składniki dostarczane w postaci płynnej są mniej kaloryczne niż te w postaci stałej.

Ile tak naprawdę powinien człowiek zjadać warzyw i owoców?

5 porcji owoców i warzyw to około 80g.

Oto przykładowe menu odpowiadające dziennemu zapotrzebowaniu na warzywa i owoce:

1 jabłko, banan, pomarańcza oraz gruszka
2 śliwki, mandarynki kiwi
½ grejpfruta lub awokado
1 plaster melona lub dużego ananasa
3 czubate łyżeczki stołowe fasoli
3 czubate łyżeczki stołowe owoców z kompotu
3 suszone morele
1 szklanka winogron, czereśni lub jagód
1 mała szklanka świeżo wyciskanego soku

Warzywa i owoce najlepsze podczas diety na odchudzanie przykłady:

Warzywa strączkowe czyli fasola, soja, bób spowalniają one wchłanianie cukrów i dają dłuższe uczucie sytości.
Rzodkiewka, sałatka, ogórek, szparagi świeży szpinak, cukinia jarmuż oraz szczypiorek powodują uczucie sytości, a dostarczają do naszego organizmu niewielką ilość kalorii. Tego typu warzywa dobrze sprawdzą się w połączeniu z oliwą z oliwek.
Warzywa o niskim indeksie glikemicznym papryka, kapusta, brokuły, kalafior, pomidory, kalarepa są wskazane podczas kuracji odchudzającej.
Ostra papryka – jej ostry smak powoduje że zjemy mniejszą ilość danej potrawy co wpłynie korzystnie na naszą wagę.

Ograniczyć należy warzywa i owoce, które są tuczące takie jak:

banany
awokado
winogrona
arbuzy
melony

One thought on “Wpływ owoców oraz warzyw na nasz organizm.

Dodaj komentarz