Kalarepa – co warto wiedzieć o wpływie tego warzywa na zdrowie?

Smaczna i chrupiąca kalarepa to rewelacyjna przekąska dla tych, którzy dbają o swą sylwetkę oraz o zdrowie. To warzywo zawiera bardzo mało kalorii, jest za to bardzo dobrym źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

W jaki sposób zdrowa dieta z kalarepą może wpłynąć na nasz organizm?

Kalarepa to wartościowe źródło witaminy C, dzięki której nasz układ odpornościowy może sprawniej funkcjonować, oraz witaminy K, która ma istotny wpływ na proces krzepnięcia krwi. W warzywie tym możemy również znaleźć sporo witamin z grupy B, które są znane i cenione za rewelacyjny wpływ na układ nerwowy. Kalarepa może nam jednocześnie dostarczyć wielu cennych składników mineralnych, reprezentowanych m.in. przez cynk, żelazo oraz potas. Każdy z tych składników odżywczych ma istotny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia, każdy z nich jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.

Kalarepa może nas jednocześnie wspierać w walce z licznymi przypadłościami

Warzywo to zawiera sporo luteiny, dzięki której możemy skuteczniej dbać o swój wzrok. W kalarepie pojawia się też chlorofil, dzięki któremu nasz organizm jest na bieżąco oczyszczany ze szkodliwych toksyn, co przekłada się m.in. na lepsza pracę wątroby.

Więcej wpisów o zdrowym odżywianiu znajdziesz w serwisie piekniejsza.pl.

A w jaki sposób możemy włączyć kalarepę do swej diety?

Możliwości jest sporo. Wielką popularnością cieszą się przepisy na surówki i sałatki z tym warzywem, można też przyrządzać pyszne zupy jarzynowe, w których kalarepa pojawia się jako jeden z głównych składników. Wielu zwolenników mają też przepisy na zapiekanki z kalarepą, z którymi o uwagę smakoszy mogą konkurować dania z faszerowaną lub pieczoną kalarepą w roli głównej. Bez względu na to, w jaki sposób włączymy to warzywo do swej diety, jedno jest pewne – zdrowa dieta z takim dodatkiem przyniesie nam wiele korzyści, a nasz organizm będzie jeszcze skuteczniej chroniony przed wieloma groźnymi chorobami.