O tym, jak rozpoznać świeże jajko, warto wiedzieć nie tylko od święta. Wielkanoc jest to bowiem ten czas, kiedy jaj spożywa się więcej niż w ciągu innych dni całego roku.
Jajka wchodzą w skład wypieków, sosów, pasztetów a także mają swoje zastosowanie w wielu innych potrawach nie tylko polskiej kuchni.
Jak więc sprawdzić czy zakupione przez nas jaja są świeże?
Świeże jajka nie wydają odgłosów
Pierwszym, z kilku różnych sposobów na stwierdzenie, czy kupione przez nas jajka nie są zepsute jest najprostszy zabieg, który polega na tym, że przykładamy jajko do ucha i energicznie nim potrząsamy. Gdy nic nie słyszymy, to znaczy, w trakcie czynności tej jajo nie wydobywa żadnych odgłosów, z pewnością jest ono świeże. Jeżeli nie wiesz o jakie odgłosy chodzi – chodzi o „chlupotanie”. To oznacza, że jajko nie nadaje się do spożycia.
Świeże jajka nie śmierdzą
Nic co brzydko pachnie (choć od tej reguły zdarzają się wyjątki) nie nadaje się do jedzenia. Tak samo jest w przypadku jaj. Drugim, równie prostym i skutecznym sposobem na ocenę świeżości jajek jest wybicie ich do miski lub na talerz i posłużenie się zmysłem węchu.
Sprawdzian z wodą
Prawdopodobnie wielu z nas spotkało się ze zjawiskiem zanurzania jajek w wodzie. Przeterminowe jajka mają to do siebie, że wypełniają się powietrzem. Im więcej powietrza znajdzie się w jajku, tym bardziej nie należy go spożywać ani dodawać do przygotowywanych potraw. Porowata budowa skorupki sprawia, że powietrze stosunkowo łatwo dostaje się do środka.
Do garnka lub miski należy nalać zimnej wody. W naczyniu należy umieścić jajo, które chcemy poddać sprawdzianowi jakości. I teraz są trzy warianty – jeżeli jajko zostanie na dnie, jest świeże!
Drugą opcją jest to, iż jajko ustawi się w wodzie pionowo. To oznacza, że jeszcze nadaje się ono do spożycia, choć lepiej dla nas byśmy to zrobili od razu.
Trzeci wariant to jajko, które całkowicie wypływa na powierzchnię. To definitywny znak, że jego wykorzystanie jest niewskazane!
Skorupka prawdę Ci powie
Jeszcze w sklepie, przed planowanym zakupem warto przyjrzeć się upatrzonym jajkom. Poprzez ocenę ich wyglądu jesteśmy w stanie stwierdzić czy są świeże i czy jeżeli je kupimy, nie stracimy na czasie i pieniądzach. Skorupka świeżych jaj jest matowa oraz chropowata. Im jajko starsze tym wygląda… piękniej. Nie dajmy się nabrać na to, że jajka są bardzo gładkie i wręcz błyszczące. To oznacza, że, mówiąc potocznie, są one stare jak świat! Takich jajek nie kupujmy!
A może wystarczy sprawdzić datę ważności? Nie zdarzyło mi się jeszcze żeby jajka się zepsuły przed tą datą.